Nu het einde van project 1 in zicht is, is het tijd om mijn handelen en denken tijdens de projectweken eens onder de loep te nemen.

Open kaart spelen

Eerst even een moodcheck: hoe voel ik me nu project (bijna) afgelopen is? Het eerste wat in me opkomt is ‘vermoeid’: slaap is tijdens de projectweken duidelijk een luxe. Verder voel ik me blij en opgelucht dat ik een werkend prototype in elkaar kon steken. Dit vooral omdat het meer dan eens gebeurde dat een bepaald onderdeel plots niet meer werkte terwijl het dat voorheen wel deed. Ik maakte deze weken dus zeker enkele spannende momenten mee! “Moe, maar tevreden”, zou je dan denken? Eerlijk gezegd is het antwoord ‘Niet echt’.

Dromen zijn bedrog

Waarom ben ik toch niet helemaal tevreden over mijn project? Alles werkt toch? Én het voldoet aan de vooropgestelde eisen. Ik vond zelfs de tijd om een degelijke behuizing te bouwen (zie afbeelding). Wat knaagt er dan? Misschien omdat er toch wel een merkbaar verschil is tussen hoe ik dacht dat mijn project er uit zou zien en hoe het er enkele maanden later effectief uitziet. Mijn ideale project is niet mijn realistische project. Hoe is dat zo gekomen?

Eindproduct Project1
Eindproduct Project1

Goed begonnen is half gewonnen?

Ik begon vol goede moed aan mijn project. Ik vond dat ik iets moois uitgedacht had en wilde het graag uitwerken zoals ik bedacht had. Dus van uitstellen zou geen sprake zijn. Hier ben ik tot mijn eigen verbazing zeer goed in geslaagd. Ik hield ook netjes al mijn uren bij via Toggl, waardoor ik kon zien dat ik algauw over het aantal uren zat die zogezegd vereist zijn in verhouding met het aantal studiepunten dat aan Project 1 toegekend werden. Ondanks mijn inzet leek ik toch altijd tijd te kort te komen. Alle deadlines, inclusief deze reflectie, haalde ik op het nippertje. Hoe kan ik nu zo hard werken en toch niet geraken waar ik wil geraken?

Kiezen is verliezen

Als ik mijn Toggle eens bekijk en nadenk over wat ik de afgelopen weken allemaal gedaan heb, heb ik misschien af en toe de verkeerde keuzes gemaakt. Natuurlijk is de tijd die we kregen voor dit project beperkt, wat betekent dat je je moet focussen op de kernaspecten van het project. Welke beslissingen maakte ik die misschien niet zo slim waren?

  • Experimenteren met een touchscreen alhoewel dit niet noodzakelijk was voor mijn project.
  • Proberen alle mogelijke instellingen te bedenken die leuk zouden zijn als de gebruiker deze kan aanpassen.
  • Al deze mogelijke instellingen toevoegen in de frontend en database zodat deze alvast klaar stonden indien ik de tijd had om ze te programmeren.
  • Uitstellen van het werken aan design omdat ik programmeren en experimenteren met sensoren leuker vond.
  • Uitstellen van werken aan einddeliverables omdat ik het maken van de behuizing leuker vond.

Als ik probeer na te gaan wat aan de grond van deze beslissingen lag, dan komen 2 factoren naar voren:

  1. Soms zie ik het te groots waardoor ik veel te veel details wil implementeren.
  2. Het is niet omdat ik aan het werken ben, dat ik daarom productief bezig ben. Soms leg ik namelijk mijn focus op de verkeerde aspecten.

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Wat ik hieruit meeneem naar volgende projecten toe is dat ik moet klein beginnen, met een kernachtige MVP. Indien ik dan tijd over heb, kan ik deze uitbreiden. Dit is een betere manier van werken dan een ingewikkeld project bedenken en dan achteraf half- of niet-uitgewerkte functies te moeten verwijderen (en hierover teleurgesteld zijn). Bovendien moet ik leren om tevreden te zijn met een beperkter prototype en niet meteen alles tot in de puntjes willen uitwerken. Het concept van een prototype is immers net dat deze nog geen volledig afgewerkte, finale versie van het product is. Tenslotte moet ik leren om mijn prioriteiten juist te leggen. Als ik aan het werken ben, moet ik effectief werken aan die aspecten van het project die nu belangrijk zijn in plaats van alleen te focussen op de aspecten die ik het leukste vind.

Categories: Project1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *